Παρασκευή 10 Αυγούστου 2007

Τα όμορφα χωριά όμορφα καίγονται


Στη Φτέρη Αιγίου οι γονείς μου εναπόθεσαν τα όνειρα μιας ζωής. Τόσα χρόνια σκληρής δουλειάς βρήκαν επιτέλους αντίκρυσμα. Ο πατέρας μου, όχι τόσο θετικός με την ανάληψη ρίσκων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα έπρεπε τελικά να χρησιμοποιήσουμε τις αποταμιέυσεις χρόνων (μιας και το να παραμένουν τα χρήματα στην τράπεζα μόνο ζημία φέρνει πλέον) και να κάνουμε μια ''επένδυση''. Η έρευνα αγοράς απέδωσε καρπούς και το οικογενειακό συμβούλιο αποφάσισε την οικοδόμηση μικρής εξοχικής κατοικίας (οι μεγάλες είναι για... άλλους) στη γραφική και ορεινή Φτέρη Αιγίου. Υπογράφηκε η λήψη του δανείου, οι εργασίες άρχισαν... Οικοδομικά προβλήματα λόγω της κλίσης του εδάφους, πολεοδομικές περιπέτειες, έξτρα έξοδα, οικονομική στενότητα... όλα ήταν εκεί για να μας υπενθυμίζουν ότι τα αγαθά κόποις κτώνται...

Το σπίτι ολοκληρώθηκε και ο ενθουσιασμός μεγάλος! Η φυγή από την αστική καθημερινότητα του Αιγίου ήταν πλέον εφικτή. Η πατέρας μπορούσε να αγναντεύει πλέον τα έλατα και τις καστανιές από το προνομιακό μπαλκόνι του νέου σπιτιού, η μητέρα να διαβάζει με τις ώρες τα λογοτεχνικά αριστουργήματα της μεγάλης της συλλογής σε αυτό το περιβάλλον έμπνευσης και ηρεμίας όπως το χαρακτήριζε κι εγώ να δραπετεύω εκεί για περιπέτεια και ξεξούραση τα σαββατοκύριακα. Ο βραχνάς της αποπληρωμής του δανείου εξακολουθεί να υπάρχει αλλά τουλάχιστον η συναισθηματική απόσβεση της επένδυσης είχε αρχίσει...

Και ξαφνικά... καταστροφή! Εκείνη τη μέρα η φωτιά στην περιοχή της Αιγιάλεια της Αχαϊας είχε πάρει άσχημη τροπή. Εγώ με την κοπέλα μου, αγνοώντας τηε έκταση του προβλήματος ετοιμαζόμασταν για εξόρμηση στο βουνό. Τα σχέδια μας ανατράπηκαν με τα πρώτα έκτακτα δελτία των ειδήσεων. Ο πατέρας έφυγε νωρίτερα από τη δουλειά, έτρεξε να σώσει τα όνειρα μιας ζωής. Μάταια όμως... Η πυροσβεστική τον σταμάτησε στο δρόμο αφού η πρόσβαση στην ορεινή Αιγιάλεια ήταν αδύνατη. Η Φτέρη όπως και τόσα άλλα χωριά της περιοχής αφέθηκαν στην τύχη τους. Στη μόνιμη κατοικία μας στο Αίγιο επικρατούσε νεκρική σιγή, αμηχανία και μια αναμονή που δεν εύχομαι σε κανένα να ζήσει. Αναμονή για να μάθεις αν το σπίτι σου κάηκε ή σώθηκε. Και συ ανύμπορος να κάνεις το παραμικρό... απλά περιμένεις...

Το σπίτι στη Φτέρη τελικά σώθηκε! Σωθήκαμε κι εμείς! Η φωτιά έφτασε μέχρι το πατάκι της πόρτας αλλά ως εκ θαύματος σταμάτησε εκεί! Η μητέρα είπε πως αν το σπίτι ήταν στρωμένο με χαλιά η φωτιά θα είχε προχωρήσει μέσα. Η σωτηρία του σπιτιού δεν ήταν όμως αρκετή για να διώξει την αμηχανία. Τα θλιμμένα πρόσωπα ,από ότι φαίνεται, θα πάρει καιρό για να γίνουν και πάλι χαρούμενα. Το σπίτι σώθηκε, η Φτέρη καταστράφηκε! Και μαζί καταστράφηκαν και οι ψυχές μας. Η θέα από το μπαλκόνι του σπιτιού ποτέ δε θα είναι η ίδια. Στη θέση των ελάτων και των καστανιών πλέον βλέπεις μόνο γυμνωμένους κορμούς... Που είναι πλέον η έμπνευση που περιέγραφε η μητέρα μου; Σε εκατό χρόνια θα ξαναφυτρώσουν τα δέντρα. Θα τα προλάβουν οι επόμενες γενιές... εμείς θα προλάβουμε απλά να αποπληρώσουμε το δάνειο... Οι κυβέρνηση εξαγγέλει αποζημιώσεις, ποιός όμως μπορεί να αποζημειώσει τις ψυχές μας;

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παρόμοια σκηνικά εκταταμένης καταστροφής ζήσαμε και στη Κεφαλονιά. Καταλαβαίνω απόλυτα τα αντιφατικά συναισθήματα που σου δημιουργούνται όταν από τη μια μεριά καταφέρνεις να σώσεις την περιουσία σου, από την άλλη όμως χάνεις κάτι πολύ σημαντικό: την κοινόχρηστη περιουσία, την ομορφιά της φύσης δηλαδή, το πλαίσιο αναφοράς μέσα στο οποίο ''τοποθετείς'' το σπίτι σου..
Δεν είναι τόσο το σπίτι αυτό καθαυτό που αποκτά μια αξία, αλλά η περιοχή στην οποία βρίσκεται και ο συνδυασμός αυτών των δύο δημιουργεί την αντικειμενική αλλά και την συναισθηματική αξία ,η οποία πολλές φορές υπερβαίνει την αντικειμενική-χρηματική.

Δυστυχώς τις ψυχές όλων μας δεν μπορεί να τις αποζημειώσει κανείς... κανένα κράτος, κανένα δικαστήριο...

Petran Κ_

Ανώνυμος είπε...

Geronymo21 Athens

Εγω μπορει να μην κινδυνεψα να χασω καποια περιουσια μου στην προσφατη φωτια της Παρνηθας ωστοσο πληγωθηκα πολυ και αυτο το λεω με καθε ειλικρινεια. Μετα απο το φετινο καταστροφικο καλοκαιρι πιστευω οτι βγαινουμε ολοι χαμενοι... ιδιοκτητες καμενων, πολιτες, κυβερνητες... για διαφορετικους λογους ο καθενας. Οι ιδιοκτητες γιατι έχασαν το βιος τους, οι υπολοιποι πολιτες θα βιωσουμε τα αποτελεσματα συντομα, με τις πρωτες πλημμυρες και οι κυβερνητες θα ρισκαρουν την καρεκλα τους στην εκλογικη αναμετρηση.

Το χειροτερο ομως απ' ολα ειναι οτι οι ανθρωποι που κυβερνουν αυτη τη χωρα επεδειξαν ιδιαιτερη απαθεια στην αντιμετωπιση της καταστροφης. Μου θυμισαν το τραγουδι ''the roof is on fire, we don't need no water, let the motherf*cker burn''! Ισως ηρθε η ωρα να τους τιμωρησουμε με την ψηφο μας στις καλπες που θα στηθουν συντομα.

Ανώνυμος είπε...

Spirto_L

Κάθε καλοκαίρι βιώνουμε τα ίδια...όμορφα χωριά, βουνοπλαγιές και περιουσίες απλών ανθρώπων... να παραδίδονται στις φλόγες έτσι απλά!!!
και μόλις έρθουν οι πρώτες βροχές συνειδητοποιούμε το μέγεθος της καταστροφής! αλλά ποια αποζημείωση μπορεί να επουλώσει αυτές τις πληγές?
απλά έρχομαι και αναρωτιέμαι αυτοί οι σύγχρονοι Νέρωνες αρέσκονται στη θέα να βλέπουν μια όμορφη πλαγια γεμάτη πράσινο να καταστρέφεται?
ή τα συμφέροντα είναι τόσο σημαντικά που δεν λογαριάζουν τίποτα και διαπράτουν τέτοιου είδους αποτρόπαια εγκλήματα?
τελικά απάντηση δεν νομίζω να πάρω...

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνοι, η καταστροφή είναι μεγάλη και οι υπεύθυνοι δε νομιζω να βρεθούν. Απλά πάνω σε αυτό που είπε ο Geronymo, δε νομίζω ότι είναι το φταίξιμο μόνο της παρούσας κυβέρνησης. Μην ξεχνάμε άλλωστε τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια ύπο άλλες κυβερνήσεις. Η ώρα της κάλπης είναι ώρα ευθύνης και πιστέυω ότι θα πρέπει να στείλουμε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις...

ΒΜΧ23

Ανώνυμος είπε...

Ψοφ

"Μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις..."
"Μια εικόνα μιλάει απο μονη της..." Συμφωνώ απόλυτα...Η εικόνα του όμορφου χωριού που καίγεται τόσο όμορφα...μιλάει απο μόνη της και το μονο που μου προκαλεί είναι ΣΙΩΠΗ... είναι στεναχώρια...είναι πόνο στην καρδιά και ενα πιο έντονο συναίσθημα...ΘΥΜΟ για αυτούς που το προκάλεσαν.Κάθε καλοκαίρι βρίσκουν ευκαιρία και καταστρέφουν τη φύση..τα όνειρα και τις ζωές ανθρώπων έτσι απλά.Με σύμμαχό τους τον δυνατό αέρα καταστρέφουν οτι τους χάρισε απλόχερα η φύση,ίσως χωρίς να καταλαβαίνουν πως καταστρέφουν ουσιαστικά την ίδια τους την ζωή...Και να σου πω την αλήθεια δεν ξέρω τι ειναι χειροτερο??Αυτοί που προκαλούν την καταστροφή,( οποιο και αν είναι το κινητρο...)ή μηπως τελικά χειρότεροι εγκληματίες ειναι όσοι τους το επιτρεπουν?Οσοι τους αφήνουν ατιμώρητους..να συνεχίσουν καιγοντας και το επομενο χωριο...το επομενο καλοκαιρι???
Δυστυχως θα περάσουν χρονια για να ξαναφυτρώσουν τα δεντρα και μαζι μ'αυτά τα όνειρα για μια καλύτερη ζωη...

maryk-m5040047 είπε...

Εγώ πάλι ήμουν σε απόσταση...αναπνοής από την φωτιά στην Πάρνηθα και έχω να πω ότι αυτό που έζησα βλέποντας τη φωτιά να ξεπροβάλλει στην κορυφή...ήταν τρομαχτικό. Όχι μόνο επειδή η φωτιά πλησιάζει και απειλεί να κάψει σπίτια αλλά κυρίως από το θέαμα αυτό. Ένα χρυσόκόκκινο στεφάνι που δεν το σταματάει κανείς και τίποτα. Μόνο οι άνθρωποι, αν το πάρουν απόφαση κάποια στιγμή...και καταλάβουν ότι δεν κέρδισε κανείς τίποτα. Μόνο αναπνευστικά προβλήματα, πλυμμήρες το χειμώνα και μία πιαθνότητα ότι στο μέλλον για να δούμε πράσινο θα πρέπει να πληρώνουμε...

tsilijohn είπε...

Προς maryk-m:

Ναι σίγουρα. Θα πληρώνουμε και με το παραπάνω! Έρχεται σε λίγα χρόνια και το μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο που παρουσίασαν πρόσφατα οι κυβερνώντες και θα γελάσουμε πολύ! Το χέρι θα μπει τόσο βαθειά στην τσέπη που σχεδον θα ακουμπήσει μπούτι!

carpe diem είπε...

m5030048
Η Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι κάηκε όσο δεν είχε καεί δεκαετίες και κάτι σημαίνει αυτό. Δασοφύλακες είχαν 20 χρόνια να δράσουν, τα δασαρχεία ήταν πάντοτε αμαρτωλά και οι Πυροσβέστες - κάθε κατηγορίας - παλέυουν μόνοι τους ακόμα και όταν όλοι οι άλλοι - εμείς - τους κατακρίνουν. Τους θεωρώ την καλύτερη ΔΕΚΟ, καλή δύναμη μιας και καίγονται ακόμα εκτάσεις στην Ελλάδα αραιά και που.
Όλη η δύναμη επί ποδός, ακόμα και η αστυνομία στο έργο, ο στρατός, εξωτερική βοήθεια και κάθε προσπάθεια στο κενό! Αλήτες και αλητεία η πράξη του εμπρησμού! Δεν θα αρκεστώ σε κατάρες και ευθύνες, δεν βγαίνει τίποτα. Μόνο κινήσεις όπως αυτή η μη πολιτικοποιημένη πορεία στη Βουλή μετά την καταστροφή στην Πάρνηθα!
Επιτέλους μια φορά που κόμματα, νεολαίες, κινήματα, παρατάξεις και σύλλογοι δεν άπλωσαν τα λερωμένα 'κουλά' τους σε μια τόσο αγνή κίνηση, έστω και ως αντίδραση σε όλα αυτά!
Μακάρι του χρόνου τέτοια εποχή να μιλάμε για πρόδραση!

Ανώνυμος είπε...

Kάποιοι κάνουν για συνωμοσία και τρομοκράτες.Εγώ θα σταθώ στην αδιαφορία εκ μέρους της εκάστοτε κυβέρνησης.
κυβέρνηση:ΠΑΣΟΚ...
ηγέτης:(έτσι τους αποκαλλούν πλέον)Κων/νος Σημίτης
...Όταν η πυροσβεστική αποφάσισε να αναλλάβει την προστασία των δασών έκρινε πως χρειαζονται 17.000 ατομα,η κυβέρνηση ενέκρινε τις 12.500.Εν τέλει σημερα υπηρετούν 8.500. Τα σχόλια δικά σας...για αυτούς που ρίχνουν τις ευθύνες στους επόμενους και για τους τωρινούς που συνέχισαν στο ίδιο μοτίβο.

tsilijohn είπε...

Καμία αμφιβολία ως προς αυτό. Ακόμα και τα άλλα κόμματα της Βουλής έχουν τις ευθύνες τους αλλά φυσικά λιγότερες από τα 2 κόμματα εξουσίας. Σε κάποια εφημερίδα διάβαζα ότι το ΚΚΕ μέσα σε κάποια χρόνια έιχε κάνει μόνο 2-3 ερωτήσεις στη Βουλή σχετικά με το περιβάλλον. Οπότε καταλαβαίνετε τι γίνεται...